България е обвинена в стрелба по сирийски бежанец, съобщи . 

...
България е обвинена в стрелба по сирийски бежанец, съобщи . 
Коментари Харесай

Sky News: България е обвинена в стрелба по мигрант от Сирия

България е упрекната в пукотевица по сирийски емигрант, заяви.   От фрагменти, снимани на 3 октомври, покрай българо-турската гранична ограда, съгласно медията се вижда по какъв начин 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, откакто патрон минава през ръката му и се забива в гърдите му. Младежът твърди, че е бил убит от българските гранични чиновници, които хванали групата му да влиза нелегално в страната ни и са я изтласкали назад към Турция.

„ Появи се зелен автомобил с двама български служители на реда в него. Той се приближи към нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а по-късно започнаха да стрелят тъкмо пред нас на земята ”, изяснява момчето. „ Ние не се уплашихме и продължихме да твърдим, че това е неприемливо ”. И прибавя: „ Той стреля по мен непосредствено и възнамеряваше да ме убие ”.



По публични данни от началото на годината до 27 ноември 153 460 души са се пробвали да преминат българо-турската граница, което е над четири пъти повече, спрямо интервала на предходната година, написа Sky News.

„ Агресията от страна на жители на трети страни против чиновници на Главна дирекция „ Гранична полиция ” се е нараснала доста напоследък ”, написа Sky News, като цитира българското Вътрешно министерство. В изказването се отбелязва, че двама чиновници на Министерство на вътрешните работи са починали неотдавна при опит да спрат рейс с незаконни мигранти в Бургас.

От Sky News пишат, че проверяващите им публицисти са отишли до региона, покрай мястото, където „ беше прострелян Ел Рустум ”, с цел да се опитат да намерят хора, преминаващи в България. Не след дълго изясняват, че са се натъкнали на следи от бежанци. „ Имаше сектори, затрупани с бутилки, енергийни питиета, облекла и сирийски закуски - спонтанни места за отмора преди дългото пътешестване през гъстите гори ”.

„ Едно 15-годишно момче ни сподели белези по лицето и главата си, които съгласно него са получени от побой от българските управляващи при несполучливо прекосяване ”, написа Sky News. Момчето правело осми опит да премине. „ Един път пресякохме оградата, а българската полиция ни арестува и стартира да ни бие ”, споделя той. И добавя: „ Пуснаха кучета против нас, а след това ни върнаха голи, единствено по къси панталони ”, цитира думите му Sky News. 

Накрая на материала е упомената и позиция на българското държавно управление, което отхвърля обвиняванията, като декларира, че съблюдава интернационалните и личните си закони и прибавя, че експанзията против гранични чиновници се усилва. „ Българските сили за сигурност, благодарение на Frontex, са на първа линия всеки ден, с цел да защитят всички европейски жители ”, цитират от Sky News Вътрешното ни министерство.

Sky News отбелязва също, че България е част от Европейския съюз и се надява да получи участие в Шенгенското пространство, което разрешава на хората да се движат свободно през границите му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР